Detta skrev NLT.

Grästorp

Maria Spaanheden är gravid i 33:e veckan. På grund av en medfödd defekt riskerar hennes barn att födas alldeles för tidigt. Hon är sängliggandes sedan veckor tillbaka men trots smärtorna och medicinskt underlag från läkare vill inte Försäkringskassan betala någon sjukpenning.㌀

Maria Spaanheden är gravid i 33:e veckan. På grund av en medfödd defekt riskerar hennes barn att födas alldeles för tidigt. Hon är sängliggandes sedan veckor tillbaka men trots smärtorna och medicinskt underlag från läkare vill inte Försäkringskassan betala någon sjukpenning.

Höggravida Maria nekas sjukpenning

Maria Spaanheden, Grästorp, har en defekt som gör graviditeten riskfylld. Hennes barn kan födas alldeles för tidigt. Maria har smärtor och klarar inte av sitt jobb. Men intygen från läkare är värdelösa. Försäkringskassan betalar inte ut en krona i sjukpenning.

Maria Spaanheden är en 27-årig nattarbetande industrisanerare.
2007 fick hon en son som föddes elva veckor för tidigt.

När Maria nu återigen blev gravid tillstötte komplikationer tidigt under havandeskapet.
I slutet av juli fick hon kramper och hade så ont att hon inte längre kunde klara av sitt arbete, kunde inte lyfta, gå, stå eller böja sig.
– Jag kunde inte ta mig upp på skurmaskinen längre så jag var tvungen att söka hjälp.
Maria ringde till vårdcentralen men fick nöja sig med att tala med läkare på telefon. Läkaren sjukskrev efter telefonsamtalet Maria i en månad. I bedömningen står att Maria visade klassiska symptom på foglossning.
– Det var en sådan lättnad, jag var så nervös för det här, minns Maria.
Intyget skickades till arbetsgivare och Försäkringskassa. Då kom knytnävslaget.

Försäkringskassan skriver: ”Ditt medicinska underlag är utfärdat efter journaluppgifter och telefonkontakt mellan dig och behandlande läkare. Status, objektiva undersökningsfynd samt funktionsnedsättning har därför inte kunnat konstateras av sjukskrivande läkare. Försäkringskassan gör bedömningen att de medicinska underlag som inkommit inte påvisar att sjukdom begränsar din förmåga till arbete”.
– Jag bröt ihop fullständigt, berättar Maria som kontaktade vårdcentralen direkt.
Denna gång fick hon träffa en läkare som konstaterade samma sak som den första gjort. Dessutom bland annat att Maria sover dåligt på grund av oro och värk, att hon på grund av smärtan inte kan ta hand om sonen. Ordination: vila.

Men Försäkringskassan vek inte en tum:
”Det nyinkomna underlaget tillför inte någon ny medicinsk information som ändrar Försäkringskassans tidigare bedömning i ditt sjukpenningärende”.
– Det är helt otroligt. Varken någon handläggare eller läkare från Försäkringskassan har ens träffat mig.

Sedan Försäkringskassans senaste avslag har Maria varit hos specialistmödravården.
Där har konstaterats att Marias livmodertapp är för kort vilken kan orsaka för tidig födsel. Hon har efter undersökning och ultraljud blivit erbjuden att bli inlagd direkt men avböjt.
Underlaget har skickats till försäkringskassan men Marias förhoppning är inte hög:

– Jag vill åtminstone ha ersättning från den 8 september då jag var på specialistmödravården och fram till 24 september då tiden var inne för att jag får havandeskapspenning.

– Och det är helt obegripligt att jag har rätt till det men inte sjukpenning.
Maria Spaanheden kommer om Försäkringskassans bedömning kvarstår inte att få några pengar alls under tiden 4 augusti till 24 september. Läs hur det påverkat henne i brevet till Försäkringskassan.

I dag är Maria Spaanheden gravid i 33:e veckan.


Kommentarer
Postat av: Maria

jättebra artikel i nlt

2009-10-14 @ 15:51:07
URL: http://zigmagirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0